giffarna.blogg.se

Stranda United

Publicerad 2016-04-20 16:41:21 i Allmänt,

 
 I och med den hemska flyktingkatastrofen som pågår har många miljoner människor flytt för sina liv. Mestadels barn som tvingades lämna sina hemland, sin familj och sina tidigare liv. En mikroskopisk del av dom har hamnat här i Mönsterås. Det är inte så lätt som vissa kanske antar att starta ett nytt liv i en ort där man inte känner någon. Just där kommer fotbollen in i bilden. Få saker i världen har den unika kraft att kunna ena och sammanföra människor som fotbollen. I ett projekt till för att underlätta för nytillkomna i deras vardag, och ett sätt att skapa gemenskap och integration bildades Stranda United.
 
OAIK-profilerna Anton Agebjörn, Filip Jägerbrink och GIF's Manfred Löfström är dom som ligger bakom projektet. Man har träningar två gånger i veckan och det är så mycket som mellan 50-70 ungdomar som tränar varje gång. Därtill har man fått både sponsorer och stor uppmärksamhet i media vilket bidrar till att projektet kan fortsätta. För viktigt är det.
 
Manfred berättade för mig vid ett tillfälle om en kille som är nere och tränar varje vecka. Killen har inte riktigt funnit sig tillrätta i sitt nya liv och bär på en hel del ångest blandat med mycket rastlöshet samtidigt som han ännu inte har funnit några riktigt nära vänner. Men två gånger i veckan får han göra något han älskar och som på många sätt är livsviktigt för honom. Komma ner till sporthallen, umgås och spela sin fotboll. Jag är säker på att han inte är något unikt exempel bland alla dom ungdomarna som tränar med Stranda United. Just därför är det nästan direkt avgörande att föreningen finns för att ungdomarnas vardag ska kunna gå runt, tills dess att man funnit sig tillrätta i samhället.
 
Rent fotbollsmässigt och i ett långsiktigt perspektiv hoppas man att det ska vara möjligt att successivt slussa upp ungdomar i Mönsterås GIF's A- respektive B-lag. Ett sätt som kommer att gynna både ortens lag och framförallt individerna runt och i föreningen. Stranda United har dessutom en egen Facebook-sida där det läggs upp klipp och bilder ifrån träningarna, varmt välkomna att besöka den! 
 
Väl mött! 
 
Andreas Hauge #23
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela